Новини

Тижень української мови, зарубіжної та української літератури

Відповідно до плану роботи закладу освіти  та методичної комісії на 2022-2023 н. р. в період з 06 по 10 березня 2023 року проведено Тиждень української мови, зарубіжної та української літератури з метою  підвищення загальної освіченості учнів, сприяння всебічному розвитку, духовному збагаченню, становленню й самореалізації особистості; виховання національно свідомого громадянина України.

     Викладачками Наталією КОМАР та Іриною САКОВЕЦЬ розроблено план проведення тижня, до якого включені заходи з української мови, зарубіжної та української літератури.

     Робота тижня була спланована так, щоб заходи охоплювали різні сфери діяльності викладачів та здобувачів освіти, були цікавими, корисними, сприяли  інтелектуальному та творчому розвитку учнів.

Предметний Тиждень розпочався з понеділка, 06 березня 2023 року, розробленими та представленими для опрацювання  кросвордами та ребусами, які дозволяють згадати забуті і отримати нові знання, тренують пам’ять, покращують кмітливість учнів. 

  Наталія КОМАР, підготувала та провела відкритий урок з зарубіжної літератури на тему: «Моріс Метерлінк, як теоретик і практик нової драми. Ідея одухотворення життя та відновлення втрачених зв’язків у драмі-феєрії «Синій птах». На уроці діти пригадали характерні ознаки театру і драми, познайомились з біографією бельгійського письменника Моріса Метерлінка та його творчістю. Використання навчального відео та  мультимедійної презентації сприяло цьому. Захоплюючою була робота з проблемним питанням «Що таке щастя?». На прикладі героїв твору «Синій птах» учні групи розкривали зміст цього слова та висловлювали власні думки, працювали  активно і з цікавістю. В ході уроку Наталія Василівна показала свою педагогічну майстерність у роботі з учнями, пробуджуючи в них активну розумову діяльність. 

У вівторок, 07 березня 2023 року, Ірина САКОВЕЦЬ підготувала цікавинки для допитливих, де  учні більше дізналися про особливості української мови: як правильно ставити наголос та відміняти слова, вживати фразеологізми і словосполучення, «не засмічувати» мову та інше.

Викладачка української мови Наталія Комар підготувала та провела позакласний захід «Солов’їне шоу». Захід проходив у вигляді гри-змагання між двома командами учнів першого курсу «Дивослово» та «Мовознаці». Учасники, щоб здобути перемогу, пройшли п’ять цікавих і пізнавальних раундів: «Так чи ні», «Питання за хвилину», «Обери правильне», «Хто швидше», «Битва поколінь», та змогли покращити свої знання з рідної мови. Кращі результати знань з вживання наголосів у словах, використання значень  фразеологізмів, доповнення прислів’ї та приказок, правильної назви предметів та отримала перемогу команда дівчат «Дивослово» з капітаном Аліною ЗУБАЛЬ.

День середи, 08 березня 2023 року був представлений позаурочним заходом до вшанування 209 річниці від Дня народження Тараса ШЕВЧЕНКА «Уклін тобі, Кобзарю!» Його підготувала та провела викладачка Ірина САКОВЕЦЬ. Вірші Тараса ШЕВЧЕНКА є не тільки вічними шедеврами світової літератури, але й актуальними та важливими для сучасної України. Вони живуть у кожного українця в серці, спонукаючи до саморозвитку, збереження культурної спадщини та боротьби за права та свободу кожної людини. Вшанування полеглих захисників і захисниць нашої Вітчизни, виразне декламування та аналіз віршів, слухання поезії покладеної на музику і задушевні розповіді викладачки про великого українського поета, мислителя і художника. Вірші великого Кобзаря звучали устами Наталії КОМАР, Ірини САКОВЕЦЬ, Вікторії БАСЮК, Дарини ЛАПСЬКОЇ, Іванни РИЖОЇ, Артема ЗАТІРКИ та інших цінителів поезії.

У четвер, 09 березня 2023 року, викладачка Ірина САКОВЕЦЬ провела відкритій урок української  літератури у групі № 12/ІІІс. Темою уроку було обрано «Літературне резюме Ліни КОСТЕНКО». Працюючи з мультимедійною презентацією та відео учні дізнались яким був життєвий та творчий шлях поетеси. Використання міжпредметних зв’язків і використання роздаткового матеріалу дозволило учням дізнатись, як правильно заповнювати резюме, оскільки вони паралельно його складали на Ліну КОСТЕНКО. Відкритий урок Ірини Олександрівни пройшов жваво та динамічно, адже вона змогла зацікавити учнів творчістю поетеси.

10 березня 2023 року адміністрацією  закладу освіти та головою методичної комісії підведено підсумки предметного Тижня та висловлено подяку членам методичної комісії Наталії КОМАР та Ірині САКОВЕЦЬ, які організували і провели заходи. Також відзначені кращі учні, що долучилися до проведення Тижня української мови, зарубіжної та української літератури             .

     За підсумками тижня було виявлено певне коло інтересів учнів для планування і проведення заходів у наступному навчальному році.

     Проведені заходи активізували пізнавальний інтерес учнів до вивчення предметів; сприяли прояві ініціативи й самостійності; розкриттю індивідуальних здібностей  та  талантів учнів.